فهرست مطالب

تحقیقات مدیریت آموزشی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1401)

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرح عباسی، حمیدرضا معتمد*، علیرضا قاسمی زاد صفحات 15-39

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی عملی بهبود کیفیت سلامتی کودکان دبستانی از طریق آموزش مهارت های زندگی انجام شد. ماهیت پژوهش از حیث اجرا، کیفی (از نوع پدیدارشناسی) است. حجم نمونه (25نفر) براساس روش هدفمند، از بین معلمان مقطع ابتدایی استان بوشهر انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه داشت. روایی ابزار پژوهش از طریق تکنیک ممیزی کردن و پایایی اطلاعات گردآوری شده براساس معیارهای: مقبول بودن، انتقال پذیری، اطمینان پذیری، تاییدپذیری توسط 10 نفر از خبرگان انجام شد. پس از کدگذاری داده ها، 93عبارت کلیدی، 12خرده مضمون و پنج مضمون کلی به عنوان راهبردهای عملی بهبود سلامتی کودکان بدین شرح استخراج گردید: مهارت های شناختی(خودآگاهی، تصمیم گیری)؛ مهارت های پیشگیرانه(همیاران سلامت، تمرین زندگی با حوادث)؛ مهارت های فکری(تفکر حل مسیله، تفکرخلاق، تفکرانتقادی، سوادرسانه ای)؛ مهارت های ارتباطی(ارتباط موثر با دیگران، همدلی متقابل)؛ مهارت های مقابله ای(پرورش هوش هیجانی، مدیریت استرس، مدیریت هیجان ها). الگوی پژوهش براساس مضامین کلی ترسیم شد. آموزش مهارت های زندگی به صورت درس مستقل در دبستان پیشنهاد اکثر معلمان بود.

    کلیدواژگان: سلامتی، کودکان دبستانی، مهارت های زندگی
  • علی شفیعی*، مینا جمشیدی صفحات 41-52
    سنجش کیفیت خدمات، پیش زمینه ضروری برنامه ریزی در جهت بهبود کیفی خدمات سازمانهاست، بنابراین مطالعه کیفیت جنبه های مختلف خدمات سازمانها از دیدگاه استفاده کنندگان، از دیرباز موضوع پژوهشهای متعددی بوده است. استفاده کنندگان از خدمات سازمانهای مختلف، انتظارهایی در مورد خدمات دریافتی دارند و رمز کلیدی دستیابی سازمان به کیفیت مطلوب خدمات، ارایه خدمات و عملکردهایی است که مطابق با انتظارها یا حتی فراتر از انتظارهای استفاده کنندگان باشد. در این تحقیق با استفاده از مدل سرکوال به بررسی کیفیت خدمات پس از فروش شرکت خودروسازی کیا موتورز در سطح شهر تهران پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر دارندگان خودروهای شرکت کیا موتورز در سطح شهر تهران بودند که از جامعه آماری مورد نظر با توجه به جدول مورگان به شیوه نمونه برداری تصادفی خوشه ای از تعداد 384 نفر پرسشنامه وصول گردیده و بوسیله نرم افزار spss20, LISREL8.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که نمایندگی های شرکت کیا موتورز شهر تهران نتوانستند انتظارات مشتریان خود را برآورده سازند.
    کلیدواژگان: مدل سرکوال، عوامل ملموس، قابلیت اطمینان رضایت مشتریان و کیفیت خدمات
  • محمود هاشمی*، ملیکه بهشتی فر، سید سبحان لواسانی صفحات 53-75

    توانایی تفکر راهبردی در چندین سطح سازمانی، برای رهبران و مدیران بسیار مهم است. تجربیات کاری خاص می توانند در توسعه توانایی تفکر راهبردی فرد، مشارکت داشته باشند. بنابراین ظرفیت مدیران برای تفکر راهبردی، کلیدی برای سطح عملکرد بالا است. هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی اثربخشی توسعه تفکر راهبردی مدیران منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران در راستای بهره وری و نوآوری فردی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت، پیمایشی و جزء تحقیق های ترکیبی_ اکتشافی بود. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مدیریت ارشد، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی و عوامل سیستمی بر تفکر راهبردی سازمان موثرند. همچنین تجزیه و تحلیل داده های آماری اثبات نمود که بهره گیری از تفکر راهبردی بر بهره وری در اجرای سیاست های سازمان دارای رابطه مثبت و معناداری است. همچنین برای انجام این تحقیق از تکنیک ISM استفاده شده است. در نهایت پس از انجام تحقیق بعد نگرش سیستمی، در سطح اول قرار گرفته است و این بدان معناست که این شاخص تاثیرپذیرترین عنصر می باشد. درسطح آخر شاخص مدیریت ارشد قرار گرفته که به این معنی است که این شاخص تاثیر گذارترین عامل در بین عوامل موثر بر تفکر راهبردی نیروی انسانی می-باشد.

    کلیدواژگان: توسعه تفکر راهبردی، مدیران منابع انسانی، شرکت ملی گاز، ISM
  • علیرضا علیزاده سودمند*، محمود ابراهیمی مقدمیان، مهدی بهرامی، شیما نرگسی صفحات 77-104

    این پژوهش با هدف ارزیابی ارتباط میان سبک رهبری تحول آفرین مدیران با تعهدسازمانی در مراکز آموزش عالی صورت پذیرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر زمانی مقطعی و از نظر روش اجرا توصیفی- همبستگی بود.جامعه آماری این پژوهش، مدیران، رییس دانشکده ها، معاونین، روسای ادرات و... دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات بودند که براساس نمونه گیری تصادفی، نمونه های مربوطه انتخاب گردید. جامعه آماری مورد مطالعه (260 نفر) بوده، که از فرمول کوکران برای جوامع متناهی برای مشخص کردن حجم نمونه استفاده شد (156 نفر). پس از جمع آوری پرسشنامه ها برای سنجش روایی، از روایی صوری-محتوایی و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده و به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. گردآوری داده ها با استفاده از دو پرسشنامه محقق ساخته شده برای سبک رهبری و پرسشنامه استاندارد برای تعهدسازمانی انجام پذیرفت. در آمار توصیفی از جداول فراوانی و... استفاده شده ودر بخش آمار استنباطی از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنف جهت نرمال بودن داده ها و از ضریب همبستگی پیرسون جهت بررسی ارتباط میان متغییرها استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد از چهار فرضیه موجود، تمامی فرضیه ها مورد تایید قرار گرفته و ارتباط معناداری میان سبک های رهبری تحول آفرین مدیران و تعهدسازمانی وجود دارد. همچنین سایر نتایج تحقیق در بخش رتبه بندی متغییرها نشان داد، هیچ اولویتی میان متغییرها وجود نداشته و تفاوت معناداری میان آنها وجود ندارد. و متغییرهای تحقیق از اولویت یکسانی برخودارند

    کلیدواژگان: سبک رهبری، سبک رهبری تحول آفرین، تعهدسازمانی، مراکز آموزش عالی
  • مهدی حسین پور، سنجر سلاجقه*، محمدجلال کمالی صفحات 101-118

    پژوهش حاضر با رویکردی آمیخته اقدام به شناسایی عوامل فردی موثر بر پنهان سازی دانش در فضای علمی نموده است لذا مقاله حاضر مشتمل بر کثرت گرایی روش گردآوری اطلاعات است. همچنین در ادامه با استفاده از روش "دلفی " مدل مفهومی واکاوی عوامل فردی موثر بر پنهان سازی دانش در فضای علمی ارایه گردیده است. در روش کمی نمونه آماری این پژوهش 314 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و از طریق پرسشنامه های استاندارد پنهان سازی دانش (دیمر کاسیگولو، 2016) و محقق ساخته عوامل فردی مورد بررسی قرار گرفته اند. داده های‎ ‎آماری‎ ‎گردآوری‎ ‎شده طی 6 ماهه ی اول سال 1399 و با‎ ‎استفاده‎ ‎از ‎روش معادلات ساختاری (‏SEM‏)‏ ‎در‎ ‎محیط‎ ‎نرم افزار آموس مورد‎ ‎تجزیه‎ ‎و‎ ‎تحلیل‎ ‎قرار‎ ‎گرفته‎ شده ‎است. نتایج حاکی از آن است که عوامل فردی با پنهان سازی دانش رابطه معکوس و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، پنهان سازی دانش، فضای علمی، دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی
  • هوشنگ علیپور، رضا تهرانی*، ابوتراب علیرضایی، قنبر عباس پور اسفدن صفحات 119-137

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بیش اعتمادی مدیران و سرمایه گذاری مضاعف بر روی شرکتهای دارای درماندگی مالی پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش برای اندازه گیری بیش اعتمادی مدیران از مدل مالمندی یر و تاته استفاده شده و تعداد 122 شرکت در دوره زمانی 1390 تا 1396 ، به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از وجود رابطه ی مثبت و معنادار بیش اعتمادی مدیران و سرمایه گذاری مضاعف با درماندگی مالی شرکت وجود دارد . بطور کلی، نتایج حاصل شده از فرضیه ها حاکی از این است که مدیران بیش اعتماد تواناییهای خود را بیش از حد ارزیابی میکنند بدین معنی که، هر چه افراد اطلاعات بیشتری در مورد چیزی داشته باشند و یا درآن مهارتی داشته باشند خوش بینی شان افزایش مییابد. اگر این افراد در پروژه ها دخیل باشند و یا سهمی داشته باشند نتایج را خوشبینانه و ریسک پروژه را کمتر از واقع ارزیابی میکنند در نتیجه پروژه هایی که بر روی آنها سرمایه گذاری کلان صورت میگیرد، باتوجه به ارزش فعلی خالص منفی نهایتا سرمایه شرکت را به هدر داده ، که ممکن است منجر به درماندگی مالی شود. تاثیر سرمایه گذاری مضاعف نیز بر درماندگی مالی شرکتها مثبت ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیران، درماندگی مالی، سرمایه گذاری مضاعف
  • خاطره رضایی*، سید مجید بنی جمالی، دادخدا حاتمی گوربندی صفحات 139-151

    پژوهش حاضر که با هدف بررسی تاثیر رهبری تحول گرا بر شکوفایی با تاکید بر نقش میانجی افتخار سازمانی (مورد مطالعه: کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر) انجام شده است از جمله ی پژوهش های پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 250 نفر از کارکنان اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر بود که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 152 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه های رهبری تحول گرا آرین باس و آولیو (2000)، شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394) و افتخار سازمانی نوری و همکاران (1396) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که رهبری تحول گرا بر شکوفایی و هر یک از مولفه های آن یعنی هیجانات مثبت، روابط، معنا و پیشرفت کارکنان تاثیر دارد، به این معنا که هر چقدر تحول گرایی و مولفه های آن در بین مدیران بیشتر باشد، شکوفایی کارکنان نیز بیشتر می شود. همچنین رهبری تحول گرا بر افتخار سازمانی و هر یک از مولفه های آن یعنی نگرشی، رفتاری و هیجانی کارکنان تاثیر دارد، به این معنا که هر چقدر تحول گرایی و مولفه های آن در بین مدیران بیشتر باشد، افتخار سازمانی کارکنان نیز بیشتر می شود. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت و پیاده سازی رهبری تحول گرا در اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر می توان به افزایش شکوفایی و افتخار سازمانی کارکنان کمک نمود.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، شکوفایی، افتخار سازمانی
  • کوروش اسدپور*، محمدکاظم زراعت کار، نواب اسدپور، محمد حبیبی صفحات 153-172

    هدف پژوهش حاضر نقش واسطه ایی اعتماد سازمانی در رابطه با اشتیاق شغلی و هویت سازمانی کارکنان اداره آموزش و پرورش شهر مرودشت می باشد. روش پژوهش به کار گرفته شده به لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی بوده و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات جزء پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی است جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی کارکنان اداره آموزش و پرورش شهر مرودشت که مطابق آمار کارگزینی این اداره کل کار مندان رسمی 140 نفر است. برای تعیین حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از جدول مورگان تعداد 103 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش سه پرسشنامه اعتماد سازمانی،اشتیاق شغلی و هویت سازمانی می باشد جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمارتوصیفی و استنباطی استفاده شده است که. در سطح آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار متغیر های پژوهش و در سطح استنباطی از آزمون معنی داری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون ساده و سلسله مراتبی بارون کنی استفاده می شود. نتایج پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین اعتماد سازمانی کارکنان با اشتیاق شغلی و هویت سازمانی رابطه معنا داری وجود دارد همچنین هویت سازمانی کارکنان با اشتیاق شغلی آن ها رابطه معنادار دارد.ضمن اینکه اعتماد سازمانی می تواند بین اشتیاق شغلی و هویت سازمانی نقش میانجی را ایفا کند.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، اشتیاق شغلی، هویت سازمانی
|
  • Farah Abbasi, Hamidreza Motamed *, Alireza Ghasemi Zad Pages 15-39

    The aim of this study was to provide a practical model for improving the quality of health of primary school children through life skills training. The nature of research in terms of implementation is qualitative (phenomenological). The sample size (25 people) was selected from among primary school teachers in Bushehr province based on a purposeful method. Data collection continued through in-depth interviews until saturation. Validity of the research instrument was performed by 10 experts through the technique of auditing and reliability of the collected information based on the criteria: acceptability, transferability, reliability, and verifiability. After coding the data, 93 key phrases, 12 sub-themes and five general themes were extracted as practical strategies for improving children's health as follows: Cognitive skills (self-awareness, decision-making); Preventive skills (health assistants, life accident training); Intellectual skills (problem solving thinking, creative thinking, critical thinking, media literacy); Communication skills (effective communication with others, mutual empathy); Coping skills (developing emotional intelligence, stress management, emotion management). The research model was drawn based on general themes. Teaching life skills as an independent subject in primary school was recommended by most teachers.

    Keywords: Health, Primary School Children, life skills
  • Ali Shafiei *, Mina Jamshidi Pages 41-52
    Quality service assessment is the prerequisite of the programming in order to qualitative improvement of the organizations’ services. Hence, the study of the quality in different aspects of the organization’s services from the consumers’ perspective has been the subject of many studies historically. Users of the organizations’ services have expectations about the received services, and the major key for the organizations to reach to the desirable quality of service is presenting the services and functions that are matched with expectations or even beyond the expectations of users. This study surveyed the quality of the after-sale service for Kia automobile manufacture, by using the SERVQUAL model, in Tehran. The statistic society of the current study was the owners of Kia cars. According to Morgan table, 384 questionnaires had been collected, and the collected data were analyzed by LISREL8.5, and SPSS20 software. The results showed that Kia agencies in Tehran failed to meet their customers' expectations.
    Keywords: SERVQUAL Model, Tangibility factors, Reliability, Customer Satisfaction, Service Quality
  • Mahmud Hashemi *, Malike Beheshtifar, Seyed Sobhan Lavasani Pages 53-75

    The ability to think strategically at multiple organizational levels is critical to leaders and managers. Specific work experiences can contribute to the development of an individual's strategic thinking ability. Therefore, the capacity of managers for strategic thinking is the key to a high level of performance.The purpose of this study was to design an effective model for the development of strategic thinking of human resource managers of the National Iranian Gas Company in terms of productivity and individual innovation. The present study was applied in terms of purpose, in terms of nature, survey and part of combined-exploratory research. The results indicate that senior management, individual factors, group factors, organizational factors and systemic factors affect the strategic thinking of the organization. Also, the analysis of statistical data proved that the use of strategic thinking on productivity in the implementation of organizational policies has a positive and significant relationship. The ISM technique was also used to conduct this research. Finally, after conducting research, the systemic approach is at the first level, which means that this index is the most influential element. At the last level is the senior management index, which means that this index is the most influential factor among the factors affecting the strategic thinking of human resources.

    Keywords: Strategic Thinking Development, Human Resource Managers, National Gas Company, ISM
  • ALIREZA ALIZADEH *, Mahmud Ebrahimi Moghadamianebrahimi Moghadamian, MEHDI BAHRAMI, Shima Nargesi Pages 77-104

    The aim this study of was evaluate the relationship between transformational leadership style of managers and organizational commitment in higher education. The research method was applied in terms of practical purpose, cross-sectional in terms of time and descriptive-correlation in terms of implementation method. The statistical population of this study were managers, heads of faculties, deputies, heads of departments, etc in the Islamic Azad University, Science and Research Branch, and they were selected based on random sampling, the relevant samples.The statistical population was (260 people), which that used Cochran's formula for various communities to determine the sample size (156 people). After collecting the questionnaires was used to measure the validity, the formal-content validity and Cronbach's alpha coefficient used for reliability and SPSS software was used to analyze the data and test the hypotheses. Data were collected using two researcher-made questionnaires for leadership and the standard questionnaire for organizational commitment.In the descriptive statistics were used (frequency tables,…) and in the inferential statistics section, Kolmogorov-Smirnov to the relationship between the variables were significantly evaluated after examining the normality of the distribution.Pearson correlation was investigate the relationship between the variables. The results of data analysis showed that of the four existing hypotheses, all hypotheses have been confirmed and there is significant relationship between transformational leadership of managers and organizational commitment. other research results in the variable ranking section showed that there was no priority between the variables and there was no significant difference between them. And research variables have the same priority

    Keywords: leadership style, Transformational Leadership Style, Organizational Commitment, Higher centers Higher Education
  • Mahdi Hoseinpour, Sanjar Salajeghe *, Mohammad Jalal Kamali Pages 101-118

    The present study, with a mixed approach, has identified individual factors affecting the knowledge hiding in the scientific space, so this article include in the pluralism of information collection methods. Also, using the "Delphi" method, the conceptual model of individual factors effective on knowledge hiding in science space. In quantitative terms, the statistical sample of this research was 314 employees of Islamic Azad University of Khorasan Razavi. They were selected through random sampling method and were surveyed through standard questionnaires of knowledge hiding (Demirkasimoglu, 2016) and researcher-made individual factors. Statistical data during the first 6 months of 2020 was analyzed and using SEM and Amos software. Individual factors included faithful commitment, personality traits, and communication skills. The results indicate that faithful commitment have a significant relationship with knowledge hiding also personality traits have a significant relationship with knowledge hiding and finally communication skills have a significant relationship with knowledge hiding.

    Keywords: Individual Factors, Knowledge hiding, Scientific space, Islamic Azad University of Khorasan Razavi
  • Houshang Alipour, Reza Tehrani *, Aboutorab Alirezaei, Ghanbar Abbaspour Esfadan Pages 119-137

    The purpose of this study was to investigate the relationship between managers' Overconfidence and Overinvestment on bankruptcy of listed companies in Tehran Stock Exchange. In this Study, to measure the managers' more trust, the profit margin criteria of each share were used with real profits, average capital expenditures and surplus investment in assets, and the number of 122 companies in the period of 1396-1390 as a statistical sample has been selected. The findings of the research show that there is a positive and significant relationship between managers' Overconfidence and Bankruptcy. In general, the results from the hypotheses suggest that managers more than trust the ability to assess their abilities, meaning that the more people have more information about or have some knowledge of, they will increase their optimism. If these people are involved in or contributing to the project, the results are less optimistic and the risk of the project less realistic and the projects on which they invest heavily, the units of investment with the net negative value projects that ultimately bring the company's capital to They waste. Consequently, companies may have fewer cash flows to deal with sudden accidents leading to bankruptcy. The effect of Overinvestment has also been positively assessed on the bankruptcy of companies.

    Keywords: Overconfidence, bankruptcy, Overinvestment
  • Khatereh Rezaei *, Seyed Majid Bani Jamali, Dadkhoda Hatami Gorbandi Pages 139-151

    The present study, which aims to investigate the effect of transformational leadership on prosperity with emphasis on the mediating role of organizational pride (Case study: staff of the General Department of Education in Bushehr Province) was one of the survey research. The statistical population of the present study was 250 employees of the General Department of Education of Bushehr province who were selected through simple random sampling of 152 people. Data collection tools in this study were Transformational Leadership Questionnaires by Arian Bass and Olivier (2000), Shokoofai Soleimani et al. (2015) and Organizational Honor Nouri et al. (2017). Data were analyzed using Smart PLS software. Findings showed that transformational leadership has an effect on prosperity and each of its components, ie positive emotions, relationships, meaning and employee development, meaning that the more transformational and its components are among managers, the more employee prosperity. Also becomes more. Also, transformational leadership has an effect on organizational honor and each of its components, namely the attitude, behavior and emotions of employees, which means that the more transformational and its components are among managers, the more organizational pride of employees. The general conclusion of the study showed that by strengthening and implementing transformational leadership in the General Department of Education of Bushehr Province, we can help increase the prosperity and organizational pride of employees.

    Keywords: transformational leadership, prosperity, organizational pride
  • Koroush Asadpour *, Mohammad Kazem Zeraatkar, Navab Asadpour, Mohamad Habibi Pages 153-172

    The purpose of this study is the mediating role of organizational trust in relation to job motivation and organizational identity of Marvdasht Education Department employees. The research method used is part of applied research in terms of purpose and in terms of data collection method is part of descriptive correlational research. The statistical population of this research includes all employees of Marvdasht Education Department, which according to the recruitment statistics of this department The official staff is 140 people. To determine the sample size using random sampling method and using Morgan table, 103 people were selected as the sample. Data collection tool in this study is three questionnaires of organizational trust, job motivation and organizational identity to analyze the data. Descriptive and inferential statistics have been used. At the level of descriptive statistics, mean and standard deviation of research variables and at the inferential level, Pearson correlation coefficient significance test and simple regression and hierarchical Baroness analysis are used. The results after data analysis showed that there is a significant relationship between employees 'organizational trust with job motivation and organizational identity. Also, employees' organizational identity has a significant relationship with their job motivation. While organizational trust can mediate between job motivation and organizational identity. To play.

    Keywords: Organizational Trust, Job motivation, organizational identity